Νανοτεχνολογία

fullereneΗ Νανοτεχνολογία είναι ένας διεπιστημονικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία, χρήση και μελέτη λειτουργικών δομών, μεγέθους κάτω από τα 100 νανόμετρα.

Με τη συνδρομή εξελιγμένων μεθόδων και εξειδικευμένου εξοπλισμού, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου και χειρισμού των υλικών σε ατομική ή μοριακή κλίμακα, με στόχο την παραγωγή υλικών με πρωτότυπες ιδιότητες και λειτουργίες που οφείλονται στο μέγεθος, το σχήμα ή και στη σύνθεσή τους.

Αυτή η τάξη των μεγεθών ορίζεται ως νανοκλίμακα και αντιστοιχεί σε διαστάσεις των 10-9μέτρων.

Δηλαδή 1nm = 10-9m = 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Το πρόθεμα “νανο”, προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και υποδηλώνει το ελάχιστο της διάστασης.

Για να αντιστοιχίσουμε αυτό το μέγεθος με την καθημερινότητα, αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα:

  • Το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας είναι μεταξύ 50.000 – 80.000 nm.
  • Τα ανθρώπινα νύχια, μεγαλώνουν κατά περίπου 1 nm κάθε δευτερόλεπτο.
  •  Ένας κόκκος άμμου έχει διάμετρο περίπου 100.000 nm.

 

Όταν ένα χημικό στοιχείο ή ουσία, βρεθεί σε διαστάσεις μερικών νανομέτρων, τότε παρατηρούνται, σε πολλές περιπτώσεις, εντελώς νέες ιδιότητες, διαφορετικές από τις αναμενόμενες. Για να έρθει η ύλη σε αυτές τις διαστάσεις, είτε αποσπάται από μεγαλύτερα κομμάτια, είτε συντίθεται εξαρχής με διάφορες μεθόδους.

Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση των ιδιοτήτων των νέων υλικών, (νανοϋλικών), αποτελεί αντικείμενο μελέτης και οδηγεί στη δημιουργία νέων υλικών για εξειδικευμένες εφαρμογές.

Οι κύριοι τομείς όπου γίνεται χρήση της νανοτεχνολογίας σήμερα, είναι η ηλεκτρονική, η βιοτεχνολογία: (ιατρική – φάρμακα – τρόφιμα – καλλυντικά κλπ) και τα υλικά.

Στον κλάδο της ηλεκτρονικής έχουμε, μεταξύ άλλων, δημιουργία κυκλωμάτων και υπολογιστών με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων και ταχύτητας.

Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στη βιοτεχνολογία, έχει οδηγήσει για παράδειγμα, στην ανάπτυξη μίας νέας γενιάς διαγνωστικών εργαλείων και συσκευών για την ελεγχόμενη αποδέσμευση των φαρμάκων, ενώ η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην αναγεννητική ιατρική, υπόσχεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα, όπως μέταλλο, πλαστικό, κεραμικό, γυαλί κλπ, εξελίσσονται και προκύπτουν νέα, με βελτιωμένες ιδιότητες όπως σκληρότητα, ελαστικότητα, αντοχή στη διάβρωση κλπ.

Όλοι οι τομείς είναι αλληλεπικαλυπτόμενοι και οφείλουν την ανάπτυξή τους στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση και το χειρισμό πάρα πολύ μικρών δομών, και τα μικροσκόπια με ευκρίνεια νανοκλίμακας.

Στον κλάδο των επιστρώσεων - επικαλύψεων, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η εταιρία μας: M&F nano ΕΠΕ, η Νανοτεχνολογία έχει συμβάλλει με τη δημιουργία υλικών, τα οποία συνδυαζόμενα με παραδοσιακά υλικά και μεθόδους, προσδίδουν στις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζονται, λειτουργικές ιδιότητες, όπως:

  • Υδροφοβικότητα – Ελαιοφοβικότητα
  • Υδροφιλικότητα
  • Φωτοκατάλυση – Αυτοκαθαρισμό
  • UV – IR προστασία από τον ήλιο
  • Ανακλαστική μόνωση
  • Αγωγιμότητα
  • Αντοχή στην τριβή, κλπ.

nanotubes_res

Η χρήση αυτών των νέων υλικών, πέραν των ιδιοτήτων που προσδίδουν, έχουν το πλεονέκτημα να διατηρούν αναλλοίωτη την όψη και την υφή, της επιφάνειας που εφαρμόζονται, ή των υλικών με τα οποία συνδυάζονται.

Το σημαντικότερο στοιχείο της Νανοτεχνολογίας, είναι ότι εξελίσσεται καθημερινά, καθώς ανακαλύπτονται νέες ιδιότητες σε διάφορα υλικά και προϊόντα.

Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι και η γκάμα των προϊόντων της M&F nano ΕΠΕ, εμπλουτίζεται και εξελίσσεται διαρκώς.

 
©2011-2012 M&F Nano ΕΠΕ
Ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε και φιλοξενείται από την Enterprise Software & Consulting